Historie
p de grens van Den Haag en het Westland, verscholen in het hart van een eeuwenoud bos, verrees Villa Ockenburgh. Een historisch Rijksmonument dat op initiatief van buurtbewoners een bruisende ontmoetingsplek werd.
Een plek met een rijke geschiedenis. De villa had verschillende bestemmingen door de eeuwen heen.
Landheer Jacob Westerbaen stichtte in 1654 Villa Ockenburgh. Hij vestigde zich als arts in Den Haag en trouwde met een van zijn patientes, de schatrijke Anne Weytsen. Na Anna’s dood, erfde hij al haar geld en stichtte Jacob Westerbaen landgoed Ockenburgh, geïnspireerd door zijn vrienden Jacob Cats en Constantijn Huygens. Als liefhebber van jagen, tuinieren en dichten, verliet Jacob deze wereld in 1670, achtervolgd door schulden.
In 1938 werden Joodse vluchtelingenkinderen uit Duitsland en Oostenrijk kort opgevangen in de villa. Na de Tweede Wereldoorlog diende het als de grootste jeugdherberg, tot het in 1996 haar deuren sloot. Daarna bood de gemeente Den Haag de buitenplaats te koop aan, zonder succes. De villa raakte in verval.
Burgerparticipatie
De villa stond leeg en werd zelfs een tijdje verhuurd als antikraakpand aan kunstenaars, totdat in 2012 drie buurtbewoonsters de handen ineensloegen. Ze wilden van de villa via burgerparticipatie een laagdrempelige, sociaal-maatschappelijke ontmoetingsplek maken, waar iedereen kan genieten van natuur, cultuur en lekker eten. Het burgerinitiatief nam de verantwoordelijkheid en het eigendom van de buitenplaats over van de gemeente Den Haag. Ruim 2,5 miljoen euro werd opgehaald.
In 2015 werd de Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) opgericht. Honderdvijftig vrijwilligers meldden zich aan en besteedden tienduizenden uren aan achterstallig onderhoud van de villa en de aanleg van de tuin. Een groep cultuurliefhebbers realiseerde een uitgebreid activiteitenprogramma.
Vrijwilligers en professionals, leerlingen en studenten, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag, vele donateurs en fondsen: samen hebben ze zich ingezet om Villa Ockenburgh een nieuwe toekomst te geven en er met elkaar een succes van te maken.
In 2018 werd de buitenplaats officieel eigendom van de stichting. Donaties vonden plaats in de vorm van geld, kennis en materialen. De gemeente Westland schonk een kas met zes portacabins, waar een pop-up restaurant met een laagdrempelig karakter in werd gevestigd toen de villa op kosten van de gemeente uitwendig gerestaureerd werd. Ook werd er een moestuin, naar historisch voorbeeld, ontworpen en aangelegd door tientallen vrijwilligers. In 2019 begon de inwendige restauratie van de villa, nu op kosten van SHBO.
Sinds de zomer van 2020 voorziet horecapartner Villa Ockenburgh (House of Lords) de bezoekers van lokale heerlijkheden in het restaurant en de kas. Ook verhuren ze zalen en maken van menig bruiloft een onvergetelijke herinnering. Daarnaast is Stichting Villa Bijzonder actief als horecaleerwerkbedrijf, met de ambitie om mensen te begeleiden op de participatieladder.
Samen sterk
Tegenwoordig zijn er meer dan honderd vrijwilligers actief, verdeeld over verschillende groepen. Ons motto is “samen sterk”. Samen waarborgen we de toekomst van Villa Ockenburgh, zodat nog vele generaties kunnen genieten van de bijzondere natuur en rijke geschiedenis van Ockenburgh.
Bezoekers kunnen genieten van de horecagelegenheden in de villa en de kas, van de historische moestuin en het groen op de buitenplaats, en van een uitgebreid muziek- en theaterprogramma.
Buitenplaats Ockenburgh is een plek waar vriendschappen ontstaan en waar mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een plek in de maatschappij leren vinden. Voel je welkom op deze laagdrempelige, uitnodigende en inspirerende ontmoetingsplek voor jong en oud.