Historie

V

illa Ockenburgh, gebouwd in 1654, stond vanaf 1996 jarenlang te koop zonder dat ‘de markt’ geïnteresseerd was. De eigenaar, de gemeente Den Haag, zat met de handen in het haar. In 2012 namen buurtbewoners het heft in eigen hand en gingen aan de slag om het achterstallig onderhoud aan het rijksmonument en de tuinen aan te pakken. Het burgerinitiatief nam de verantwoordelijkheid en het eigendom van de buitenplaats over van de gemeente Den Haag. Ruim 2.5 miljoen euro aan geefgelden werden opgehaald.

Het gezamenlijke initiatief bleek aanstekelijk te werken. Vrijwilligers en professionals, jong en oud, leerlingen en studenten, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag, vele donateurs en fondsen: samen hebben ze zich ingezet om Villa Ockenburgh een nieuwe toekomst te geven. En er met elkaar een succes van te maken.

Donaties vonden plaats in de vorm van geld, kennis en materialen. Een kas werd gedoneerd met zes portacabins, waar een pop-up café in werd gevestigd met een laagdrempelig karakter. Ook werd er een moestuin aangelegd. Sinds de zomer van 2020 is er een nieuwe horecapartner, die de bezoekers voorziet van lokale heerlijkheden, en met de ambitie om mensen te begeleiden op de participatieladder binnen de opleidingsmogelijkheden van Stichting Villa Bijzonder.

De kas van Villa Ockenburgh